Gelukkig gescheiden

Gelukkig gescheiden

Kun je gelukkig gescheiden zijn? Deze vraag komt regelmatig voorbij in onze familiepraktijk. En ja, dat kan inderdaad. Maar hoe dan?

Allereerst is het belangrijk dat allebei de partners, die vaak ook samen ouders zijn, de oprechte intentie hebben er samen in overleg uit te komen. Dat is best een zware opgave, want bij beide partners zit pijn, teleurstelling, verdriet, boosheid en frustratie over het verbreken van de relatie. Daarbij heeft vaak één van de partners de knoop doorgehakt om te gaan scheiden en die partner bevindt zich in een andere emotionele fase dan de partner die de boodschap van de scheiding ontvangt. Dat geeft een ongelijkheid in het proces van de verwerking van de emotionele kant van de scheiding. Vaak wil de partner die het scheidingsinitiatief neemt sneller tot praktische afspraken komen dan de partner waar de scheidingsboodschap binnenkomt. "De scheidingsmededeling was een donderslag bij heldere hemel" horen wij vaak.

Omdat de partners zich in verschillende fases van verwerking bevinden is het een uitdaging om echt naar elkaar te luisteren en daadwerkelijk te horen wat de ander zegt en bedoelt. Ruzie, onbegrip en escalatie liggen dan op de loer. Ook omdat de soms negatieve, destructieve manier van communiceren met elkaar in de loop der jaren tot een vastgeroest patroon is geworden. Dat is jammer, want met de juiste begeleiding bij het voeren van een gezamenlijk gesprek is het mogelijk om de communicatie weer een positieve wending te geven.

Het verkrijgen van inzicht in wat de ander en jijzelf nou eigenlijk echt bedoelen of waar jullie beider behoeftes liggen kan een enorm verschil maken in de manier waarop je verder met elkaar omgaat, ook als dat na een scheiding is. Het maken van afspraken in een scheidingsproces wordt dan een stuk minder moeilijk en dat is uiteraard een groot voordeel.

Het is zeker geen gemakkelijk proces en vergt inzet en een oprechte intentie om elkaar -ondanks alle pijn van het scheidingstraject- respectvol te blijven benaderen. Het kan echter veel opleveren:

  • in staat blijven de goede tijden die er in de relatie zijn geweest nog steeds te zien;
  • jezelf en de ander serieus blijven nemen;
  • voldoende tijd en aandacht voor het verwerken van de scheiding bij beide partners;
  • een goede overgang van een relatie als liefdespartners naar een relatie als samenwerkende ouders voor jullie kinderen;
  • het met elkaar maken van lang houdbare afspraken en weten waar je aan toe bent;
  • invulling van een nieuwe stip op je horizon;

De moeite van het onderzoeken dus meer dan waard.

Nieuwsgierig wat SPOOR60 in een dergelijk traject voor jullie kan betekenen? We leggen jullie graag alle begeleidingsmogelijkheden uit in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Terug naar overzicht